De winter staat voor de deur. Het wordt dus tijd om na te denken over winterbanden. Gaat u op wintersport met de auto? Rijdt u veel kilometers in Nederland? Of gebruikt u de auto enkel voor korte ritjes in de buurt? Banden zijn een van de belangrijkste auto onderdelen. Voor ieder scenario is er een andere oplossing op bandengebied. Lees snel verder welke banden u daadwerkelijk nodig heeft.
Hoewel er absoluut verschil zit in grip en remweg tussen winter- en zomerbanden is het niet altijd noodzakelijk om op winterbanden te rijden. In Nederland is wettelijk niets geregeld op dit gebied. In de wintersportlanden Duitsland en Oostenrijk wel. In Frankrijk zijn winterbanden alleen verplicht als er een bord langs de weg staat. Voor de wetgevers is een winterband een band met een “M+S” en/of een sneeuwvlokjes symbool. “M+S” staat daarbij voor “mud and snow”. Veel all-season-banden vallen daar dus ook onder.
Winterbanden
Voordelen winterbanden:
- veel betere grip bij het wegrijden en remmen
- kortere remweg
- betere afvoer smeltwater op de weg
Nadelen winterbanden:
- extra bandenset & opslagruimte nodig
- 2x per jaar banden wisselen
- minder mooi
Winterbanden hebben veel meer lamellen en het rubber is zachter. Daardoor bijt de band zich goed vast in de sneeuw en heeft dus goed grip bij het wegrijden en remmen. Ook is het profiel dieper en wordt bij gestrooide wegen het smeltwater dus goed afgevoerd.
Nadeel is dat u een extra set wielen met banden moet aanschaffen, 2x per jaar de wielen moet wisselen en de niet gebruikte set wielen moet opslaan. Vaak zijn de winterbanden op zwarte stalen velgen gemonteerd wat de auto er niet mooier op maakt. U kunt er ook voor kiezen om de winterbanden op de originele velgen te laten monteren. Dan heeft u echter extra kosten voor de de- en montage en het balanceren van de wielen.
Versleten winterbanden
Als het profiel is afgesleten tot minder dan 4 mm verliest de winterband zijn werking. Heeft u aan het eind van de winter nog slechts 4 mm profiel, dan kunt u eventueel de winterbanden nog wel een tijdje laten zitten. Voor de volgende winter zijn ze immers niet meer geschikt. U moet dan wel genoegen nemen met minder rijcomfort, want de meeste winterbanden maken meer geluid dan gewone banden. Ook is de rolweerstand hoger, dus zal het verbruik iets hoger zijn.
Vierseizoenenbanden
Voordelen vierseizoenenbanden:
- geen bandenwissel nodig
- geen opslagruimte voor 2e set banden nodig
- ook toegestaan tijdens winterse omstandigheden in Duitsland en Oostenrijk indien voorzien van een M+S symbool en een sneeuwvlokjes symbool
Nadelen vierseizoenenbanden:
- minder grip dan winterbanden
- langere remweg dan winterbanden
- minder comfortabel dan zomerbanden
- vaak een hogere rolweerstand dan zomerbanden
Vierseizoenenbanden, ook wel all-seasons- of all-wheatherbanden genoemd is een alternatief. Voordeel is dat u niet 2x per jaar de wielen hoeft te verwisselen. En u heeft geen set wielen in de schuur te staan.
Nadeel van de vierseizoen enband is dat ze in de winter minder grip en een langere remweg hebben dan winterbanden. Ten opzichte van normale banden rijden ze minder comfortabel en hebben ze vaak een hogere rolweerstand. Vierseizoenenenbanden zijn dus eigenlijk een compromis: in de winter net even iets minder goed dan winterbanden, in de zomer net even iets minder goed dan zomerbanden.
Voor de gemiddelde Nederlandse winter voldoet dit type band echter goed. Tenminste als u bij zwaar winters weer uw auto kunt laten staan. Vaak zijn all-season-banden voorzien van een M+S symbool en soms ook van een sneeuwvlokjes symbool. In dat geval zijn ze toegestaan als u onder winterse omstandigheden in Duitsland en Oostenrijk rijdt.
Zomerbanden oftewel gewone banden
Voordelen zomerbanden:
- minder rolweerstand
- comfortabeler dan andere banden
- staan vaak mooier onder de auto
Nadeel zomerbanden:
- minder grip dan andere banden
- langere remweg bij winterse omstandigheden
- slechtere afvoer van smeltwater
Gebruikt u uw auto weinig en alleen in de buurt, dan kunt u overwegen om gewoon op de zomerbanden door te blijven rijden. U heeft dan wel iets minder grip, maar als u uw gezonde verstand gebruikt, en iets meer afstand houdt, is het risico klein. Bij extreem winterweer is het in dat geval beter om de auto met zomerbanden te laten staan.
De beste band voor de winter
Natuurlijk kunt u aan de hand van de voor- en nadelen van winterbanden, vierseizoenenbanden en zomerbanden zelf bepalen wat voor uw situatie het meest geschikte band is. Hierbij spelen namelijk meer factoren een rol. Houd wel altijd rekening met uw eigen veiligheid en die van andere verkeersdeelnemers.
Een simpele remproef bij 50 km/u laat zien waarom winterbanden in winterse omstandigheden het veiligst zijn. Getest is de remweg van een gemiddelde auto:
- Met winterbanden op droge wegdek: +/- 12 m
- Met winterbanden op nat wegdek: 14 -15 m
- Met winterbanden op besneeuwd wegdek: 30 m
- Met zomerbanden op sneeuw: 2 x zo lang, namelijk 60 m
(bron: Consumentenbond)
Wanneer winterbanden
Valt uw keuze op winterbanden, dan moeten de wielen 2 maal per jaar gewisseld worden. De vraag is vaak: Wanneer moet u ze onder de auto zetten? Het winterbandenseizoen loopt van ongeveer begin november tot eind maart – afhankelijk van het weer natuurlijk. Een vuistregel is om bij temperaturen van 7 graden en lager op winterbanden te rijden.
Banden wisselen
Er zijn twee mogelijkheden voor het aanschaffen van winterbanden: met of zonder velg. Voordeel van 4 winterbanden met velg is dat u ze makkelijk zelf kunt wisselen. Als u ze zonder velg heeft, zal er toch een garage aan te pas moeten komen. Een nadeel van winterbanden met velg is wel dat ze iets duurder zijn in de aanschaf.
Het is vrij eenvoudig om zelf uw wielen te verwisselen. Ga hierbij als volgt te werk.
- Zet de auto op de handrem.
- Draai de wielbouten van 1 wiel een kwartslag los.
- Krik de auto op onder het daarvoor bestemde krikpunt, zie evt. instructieboekje.
- Verwissel het wiel en draai de wielbouten er weer helemaal in.
- Laat de krik zakken.
- Draai de wielbouten weer vast.
Herhaal deze procedure voor alle 4 de wielen. Controleer van alle wielen de bandenspanning, want doordat ze een tijd niet gebruikt zijn is de kans groot dat de spanning aan de lage kant is.
Winterbanden in Duitsland, Oostenrijk en andere Europese landen
Terwijl er in Nederland geen wettelijke bepalingen zijn rond het gebruik van winterbanden, gelden in de meeste andere Europese landen wel regels en wetten. Vaak zijn deze afhankelijk van de weersomstandigheden. Dat wil zeggen: bij sneeuw, ijzel of gladheid moeten de banden geschikt zijn voor deze omstandigheden. Vaak staat er een speciaal bord langs de weg, zoals dat bijvoorbeeld in Frankrijk geregeld is. In dat geval is het duidelijk dat winterbanden verplicht zijn. U bent dan ook verplicht om deze onder de auto te hebben.
Winterbanden in Duitsland
In Duitsland bijvoorbeeld is het gebruik van banden verplicht die voldoende profiel hebben om een beter rijgedrag op sneeuw of smeltende sneeuw te waarborgen. Deze banden zijn gekenmerkt met een M&S symbool. Naast winterbanden voldoen dus ook vierseizoenenbanden hieraan. Banden met een M&S logo voldoen echter alleen aan de minimale eisen voor veiligheid. Beter geschikt zijn banden die naast het M&S logo ook een sneeuwvlokje of een bergpictogram hebben. Rijdt u zonder M&S banden brengt u niet alleen uzelf en anderen onnodig in gevaar maar kunt u ook op de bon geslingerd worden. Komt u bijvoorbeeld in winterse omstandigheden een helling niet op vanwege verkeerde banden en belemmert u daardoor het verkeer, loopt de boete zelfs nog op.
Volgens de Nederlandse consumentenbond heeft een Duitse rechter onlangs geoordeeld dat een M+S kenmerk geen garantie is voor goede wintereigenschappen van de banden. Zorg dus altijd voor de meest veilige banden als u in winterse omstandigheden de weg op gaat – of dat nou thuis is of in het buitenland. Om meer duidelijkheid te geven over de geschiktheid van banden voor winterse omstandigheden is de EU bezig om een winterbandsymbool te ontwikkelen. Vooralsnog zal u op het M+S logo, het sneeuwvlokje of een bergpictogram moeten blijven letten.
(bron: Consumentenbond)
Winterbanden in Oostenrijk
Bij sneeuw of ijs op de rijbaan mag u in Oostenrijk uitsluitend rijden met winterbanden of banden met een M&S logo die minimaal 4 mm profieldiepte hebben (of 5 mm voor diagonaalbanden). Een alternatief voor winterbanden zijn in Oostenrijk ook sneeuwkettingen op minimaal 2 wielen. Deze moeten dan wel op de aandrijvende wielen gemonteerd zijn. Dit is echter alleen een optie wanneer zich vastgereden sneeuw op de rijbaan bevindt.
Vergeet ook de sneeuwkettingen niet
Naast winter- of M+S banden te hebben, is het in veel Europese landen in de winterperiode ook verplicht om sneeuwkettingen bij de hand te hebben. Wanneer u uw sneeuwkettingen moet gebruiken, kunt u vaak herkennen aan borden langs de weg.