Selecteer een pagina

Dat de auto het in de winter vaak zwaarder te verduren heeft, is misschien geen geheim. Gladheid, sneeuw, vorst en donkerheid zorgen voor meer pechgevallen dan in de zomermaanden. Maar wist u dat veel pechgevallen te voorkomen zijn? Daarom willen u graag deze tips meegeven met belangrijke auto onderdelen zodat u niet voor koude verrassingen komt te staan.

Winterbanden

Zorg het liefst voordat de winter invalt ervoor dat de winterbanden zijn gemonteerd. Rijden op winterbanden geeft u veel meer grip en een kortere remweg. Het winterbandenseizoen begint ongeveer begin november en gaat (afhankelijk van het weer natuurlijk) tot ongeveer april. Als vuistregel geldt: liggen de temperaturen de meeste tijd van de dag onder de 7 graden, dan wordt het hoog tijd voor de winterbanden. Vanaf deze temperatuur hebben deze banden namelijk een duidelijk voordeel tegenover zomerbanden. Heeft u geen winterbanden, zorg er dan in ieder geval voor dat u geschikte banden voor de winter onder de auto gemonteerd heeft. Geschikt zijn alle banden met een sneeuwvlokjes-, berg- of M+S symbool. Dat betekent dat ook de meeste vierseizoenenbanden geschikt zijn voor de winter. En bij extreem winterweer is het echter verstandig (indien mogelijk natuurlijk) de auto helemaal te laten staan.

Ruitensproeier en vorst

Controleer of de ruitensproeierreservoir goed werkt en is afgevuld met antivries. Dit voorkomt het bevriezen van de ruitensproeiervloeistof in de installatie. Als de sproei installatie eenmaal is bevroren, dan is hij de hele vorstperiode onbruikbaar, tenzij u mogelijkheden heeft om de auto in een verwarmde garage te parkeren.

Antivries heeft nog een andere zeer belangrijke taak. Het zorgt ervoor dat de ruitensproeiervloeistof bij vorst niet op de voorruit bevriest. Zo komt u niet met een plotseling bevroren ruit tijdens het auto rijden te zitten.

Wat als uw ruitensproeier installatie toch bevroren raakt omdat u niet voorbereid was op vorst? Probeer eerst de sproeierkopjes te ontdooien door er een zakje met warm water op te leggen. Helpt dit niet omdat de vloeistof in het reservoir bevroren is? Probeer dan warm water bij te vullen om zo het ijs te smelten. Zodra de vloeistof weer vloeibaar is, vervangt u deze direct met ruitensproeiervloeistof met antivries.

Vorst en uw auto - bevroren voorruit

Radar heeft een tijd geleden Antivries getest. Bekijk hier het filmpje.

Deuren en Deurrubbers bij vorst

Als het vochtig is en begint te vriezen, kan het zomaar gebeuren dat de deurrubbers van uw autodeuren vastvriezen. Om het vastvriezen van de deuren te voorkomen, kunt u ze het beste inspuiten met bijvoorbeeld siliconenspray. Talkpoeder of vaseline willen ook helpen. Ook handmatige deursloten die met een sleutel geopend worden, kunnen door de vorst gaan bevriezen. Heeft u geen op afstand bediende sloten, spuit dan ook het deurslot in met siliconen spray. Doe dit wel voordat het gaat vriezen.

Maar wat te doen wanneer uw sloten en deuren wel vastgevroren zijn? U kunt eerst proberen de deuren nog even extra aan te drukken zodat het ijs tussen de rubbers en de auto breekt. Helpt dit niet, gebruik dan ruit- en/of slotontdooier om uw deuren te ontdooien.

Geen ruit- of slotontdooier bij de hand? Dan kunnen de volgende tips ook wel eens helpen:

  • Vul een plastic zakje met warm water en vrijf voorzichtig over het slot of langs de deuren.
  • Verwarm de sleutelbaard met een aansteker of een föhn.- Probeer met een föhn de deurrubbers te ontdooien. Maar pas op: door te veel hete lucht van de föhn op één plek op de autoruiten kunnen deze stuk gaan.
  • Als u helemaal niets bij de hand hebt en ver van huis bent, leun dan ca. 5 min met uw lichaam tegen het slot.
  • Giet nooit heet water over deursloten of deuren. Vooral bij matige of strenge vorst, bevriest het water heel snel. U maakt het probleem nog erger. Ook kan het hoge temperatuurverschil ervoor zorgen dat de autoruiten barsten.

Handrem bij vorst

Het is verstandig de handrem tijdens vorst niet te gebruiken. Het komt nogal eens voor dat de handremkabel vastvriest en dan is het onmogelijk de handrem er af te krijgen. Parkeer u auto bij vorst daarom liever in de 1e versnelling zonder de handrem te gebruiken.

Mocht het u toch overkomen dat uw handrem is vastgevroren, trek dan uw handrem nog even iets meer aan. Met een beetje geluk breekt het ijs en komt hij los. Lukt dit niet dan kunt u proberen de remkabels te verwarmen door bijvoorbeeld een stofzuigerslang aan de uitlaat te koppelen. Een föhn kan natuurlijk ook. Geen föhn of stofzuiger bij de hand? Start dan de auto, zet de kachel zo hoog mogelijk en laat de auto een kwartier stationair draaien. Op deze manier ontdooien de remkabels vaak vanzelf.

Goed voorbereid

Een goede voorbereiding kan in de winter veel ellende voorkomen. De meeste problemen zijn immers goed te voorkomen of makkelijk zelf op te lossen mits de juiste gereedschap bij de hand is. Het is daarom altijd goed om zelf een wintercheck voor de auto te doen. Als u uw auto winterklaar maakt, denk dan ook aan de accu van uw auto, de verlichting, de schokdempers, de remmen, de uitlaat en uw ruitenwissers.

Wilt u echt goed voorbereid op weg gaan, zorg dan dat u de volgende dingen bij u heeft:

  • een ijskrabber
  • ruitontdooier
  • slotontdooier (laat deze uiteraard niet in de auto liggen)
  • een schep
  • een paar handschoenen
  • een zaklamp
  • een paar antislip matten

Een warm deken in de kofferbak van uw auto is ook geen overbodige luxe. Vooral als u met pech langs de weg stil komt te staan en niet op eigen kracht meer weg kunt rijden, zou u toch op hulp moeten wachten.