In de winter zijn de rijomstandigheden vaak ver van optimaal. Het weer met sneeuw, gladheid en plotseling inzettende ijzel vraagt om uiterste concentratie en een aangepast rijgedrag bijvoorbeeld om slippen te voorkomen. Maar ook slecht licht of een laagstaande zon vragen extra alertheid van u. Het veiligst bij extreem winters weer is natuurlijk om uw auto te laten staan. Helaas is dat niet voor iedereen een optie. Moet u toch in de auto stappen, denk er dan om dat winters weer extra eisen aan uw rijvaardigheden stelt. Om de winter zo goed en veilig mogelijk door te komen, geven wij hier een aantal tips. Het is altijd verstandig om in de winter een check te doen. Een wintercheck kan je ook snel zelf doen.
Houd extra afstand
Blijf alert. Houd de hele winter er rekening mee dat u niet plotseling snel kunt remmen. Ook met winterbanden is de remafstand groter dan in de zomer! Zorg dus voor extra afstand tot uw voorganger en pas uw snelheid aan de weersomstandigheden aan. En vergeet niet dat ook uw medeweggebruikers een langere remweg hebben.
Het hebben van de juiste banden draagt bij aan het verminderen van de remafstand, maar wat is nu het verschil tussen winterbanden, vierseizoenenbanden en zomerbanden?
We hebben hier voor u een overzicht hoeveel remafstand verstandig is bij ideale rijomstandigheden:
Snelheid Remweg op droog wegdek
50 km/u +/- 30 meter
70 km/u +/- 45 meter
90 km/u +/- 70 meter
110 km/u +/- 95 meter
Wegrijden in de sneeuw
In Nederland gebeurt het niet vaak dat u op een gesloten sneeuwdek komt te rijden. Wie echter op wintersport gaat, zal dit wel eens meemaken. Om bij sneeuw goed weg te kunnen rijden, is het verstandig om rustig op te trekken. Vermijd daarbij het doorslippen van de aangedreven wielen. Als u de wielen laat slippen, is er een grote kans dat er een glad oppervlak onder de wielen ontstaat. Hierdoor hebben de wielen geen grip meer. Het resultaat: u komt vast te zitten.
Als u dat overkomt, kunt u het beste met behulp van een paar antislipmatten proberen los te komen. Leg daarvoor de antislipmatten voor de aangedreven wielen en probeer ze er een eindje onder te schuiven. Geen antislipmatten bij de hand? Een jute zak, stuk vloerbedekking of uw automatten zijn prima alternatieven!
Slippen voorkomen
Niet alleen als het vriest, kan het in de winter glad zijn op de weg. Pas daarom uw snelheid aan, ook als de temperaturen nog net boven het vriespunt liggen. Gladheid kan leiden tot slippen vooral op bruggen en in bochten. Als u een bocht nadert, verminder dan uw snelheid al voordat u de bocht bereikt. Zo kunt u de bocht nemen met een constante snelheid. Zou u moeten remmen in de bocht, kan het gebeuren dat uw wielen tijdens het sturen blokkeren. U gaat dan rechtdoor. Niet heel handig in een bocht. Stuur ook niet te abrupt. Sturen in een vloeiende lijn vermindert de kans op slippen.
Wat te doen bij een slippartij?
En dan gebeurt het toch. Uw auto begint te slippen. Maar wat moet u doen bij een slippartij? Als uw auto abs heeft, druk dan de rem in en stuur in de richting waar u heen wilt. U zult het pedaal voelen trillen en de auto remt zoveel mogelijk af zonder te blokkeren. Het meest belangrijke voordeel van abs: uw auto blijft bestuurbaar. Heeft uw auto geen abs? Als u de rem volledig zou intrappen, blokkeert uw auto. U gaat rechtdoor. Rijdt u op een rechte weg en zijn er geen obstakels voor u, dan is dit de beste optie. Kunt u niet rechtdoor? Rem dan niet! Trap de koppeling in en stuur de auto de juiste kant op.
Volg een slipcursus!
Vaak voelt u aan de auto al wanneer u in de slip dreigt te raken. Als u dit moment herkent en weet wat u te doen staat, kunt u erger voorkomen. Een slipcursus is daarom ook ten zeerste aan te raden. U wilt toch ook de winter veilig doorkomen? Op zoek naar auto onderdelen? Check dan Onderdelenzoeker!
Ga je binnenkort op wintersport? Deze 10 autotips voor de wintersport kunnen je enorm helpen om veilig met de auto op wintersport te gaan.