Selecteer een pagina

Goede banden zijn essentieel voor een auto. Door slijtage, ongelukken of ander ongemak kan het echter nogal eens voorkomen dat je met een lekke band komt te staan. Met een langzame leegloper valt meestal nog wel door te rijden, maar met een echt lekke band is het toch echt einde verhaal. In dat soort gevallen is het handig om een reservewiel in de auto te hebben. Maar wat voor reservewiel heb je dan nodig? En is een reservewiel eigenlijk verplicht?

Is een reservewiel verplicht?

In sommige landen is het hebben van een reservewiel in een auto verplicht. In Nederland, maar ook in omringende landen als Duitsland, België en Frankrijk is dit echter niet het geval. Veel nieuwe auto’s worden tegenwoordig dan ook al niet meer uitgerust met een reserveband. Om ruimte en gewicht in de auto te besparen, wordt er vaak gekozen voor een reparatieset. Toch voldoet dit lang niet in alle gevallen. Een reservewiel is dus weliswaar niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.

Wat voor reservewiel heb ik nodig?

Er bestaan verschillende soorten reservewielen. Een van de bekendste soorten is het zogenoemde ‘thuiskomertje’. Deze band is – de naam zegt het al – bedoeld om de auto veilig naar huis of de garage te brengen. Daar is dan ook alles mee gezegd. De thuiskomer kan een kleinere inchmaat hebben en is daarom niet bedoeld om lange afstanden mee te rijden. Het is dan ook geen volwaardig alternatief voor de kapotte band.

Daarentegen kun je ook kiezen voor een reservewiel die identiek is aan de vier onder de auto. Het grote voordeel is dat je dit wiel zonder problemen kunt verwisselen en gewoon door kunt rijden. Er kleeft echter ook een nadeel aan deze optie: de banden slijten. Om het reservewiel zo gelijk mogelijk te houden met de overige vier wielen, is het zaak om de vijf wielen af en toe met elkaar door te wisselen. Zo slijten alle wielen – inclusief het reservewiel – mooi gelijkmatig en kan er in geval van nood zonder problemen een wiel worden verwisseld.

Een wiel vervangen: wat heb je nodig?

Een reservewiel in de auto is één, maar mocht je daadwerkelijk een keer met pech langs de weg komen te staan, dan heb je natuurlijk ook de juiste gereedschappen nodig om de band te verwisselen. Hierbij moet in ieder geval gedacht worden aan een aantal dingen. Voor alle veiligheid is het allereerst zaak om een veiligheidshesje, een gevarendriehoek en handschoenen bij je te hebben. Voor het omhoog tillen van de auto is het verder essentieel om een krik te hebben. Ten slotte is voor het los- en weer vastmaken van het wiel een wielsleutel benodigd.

Wel of geen reservewiel?

Zoals gezegd, is het hebben van een reservewiel in Nederland niet verplicht, maar kan het toch behoorlijk handig zijn. Iedere automobilist moet deze afweging zelf maken. Althans in Nederland. Ga je bijvoorbeeld op vakantie naar Spanje? Dan ben je verplicht een reservewiel aan boord van je auto te hebben.

Wij beschikken over auto onderdelen voor verschillende automerken zoals: