Een van de meest voorkomende en meest hinderlijke problemen aan een auto is dat de auto trilt. Vaak valt het in het begin niet echt op. Maar geleidelijk aan ontwikkellen zich de trillingen tot een echt probleem dat niet alleen uw rijplezier beïnvloedt.
Mijn auto trilt – wat is er aan de hand?
Misschien heeft u zich al wel eens afgevraagd: wat is er eigenlijk aan de hand als mijn auto trilt? Natuurlijk kunnen wij deze vraag in deze blog nooit volledig of met zekerheid beantwoorden. Om achter de werkelijke oorzaak te komen waarom uw auto trilt, heeft u waarschijnlijk toch de beoordeling van een deskundige nodig.
Wat wij wel kunnen doen is u vertellen wat de meest voorkomende oorzaken van trillingen bij auto’s zijn. Misschien dat wij daarmee uw gevoel bevestigen. Misschien dat u zelf maatregelen kunt nemen om de trillingen te verhelpen. Maar misschien is het na het lezen van deze blog ook zo dat u toch een garage nodig zult hebben. Wat de uitkomst ook zal zijn, rij niet te lang door met een trilling in uw auto.
Voorkom hoge reparatiekosten en ernstige problemen
Soms is de oplossing heel eenvoudig. Een band kan een bult vertonen door een gescheurde koordlaag of uit balans zijn. Zelfs een te hoge bandenspanning kan de oorzaak van trillingen zijn. Trillingen kunnen ook op ernstigere defecten wijzen zoals stuur- of problemen met de koppeling. Door de oorzaak van de trillingen vroegtijdig te signaleren en op te sporen, kunt u misschien ernstige mankementen en hoge reparatiekosten voorkomen.
Als u zich ergert aan trillingen in uw auto, of als u gewoon geïnteresseerd bent in mogelijke redenen waarom auto’s trillen, lees dan vooral verder. Dit artikel vertelt u meer over de 6 meest voorkomende redenen. Wij tellen af.
6 Trillingen door motorproblemen
Soms kan een trilling afkomstig zijn van de motor omdat deze niet genoeg lucht of brandstof krijgt. Kenmerkend voor dergelijke motorproblemen zijn:
- Trillen tijdens het schakelen
- Kleine gelijkmatige schokjes (alsof u over de belijning van de weg rijdt waardoor uw auto trilt) binnen een bepaald snelheidsbereik
- Auto start en rijdt een tijdje zonder problemen maar begint dan te trillen
Deze symptomen kunnen erop wijzen dat de motor niet op alle cilinders loopt. Dit kan worden veroorzaakt door slechte bougies, bougiekabels, bobines of een compressie verschil. Deze auto onderdelen vind je bij OnderdelenZoeker.nl Compressieverschil kan alleen worden geconstateerd door een compressiemeting te doen. Als er een afwijking wordt geconstateerd, is in de meeste gevallen een lekkende klep de oorzaak.
Controleer:
- bougies
- bougiekabels
- compressie
Ook een defecte motorsteun kan trillingen veroorzaken. Soms is het duidelijk te zien dat een steun gescheurd is. Soms komt het ook voor dat van buitenaf niets aan de motorsteun te zien is maar dat hij toch trillingen doorgeeft aan de carrosserie. Als u twijfelt aan de motorsteunen, vervang ze dan.
5 Trillingen in de aandrijflijn
Als bijvoorbeeld een deel van de wielophanging verbogen raakt – wat bij een botsing of een ander incident wel kan gebeuren – kan dat resulteren in behoorlijk onaangenaam rijgedrag van uw auto. U voelt trillingen die vaak erger worden hoe sneller u rijdt.
Na schade is het verstandig om ook de aandrijfas aan een grondige inspectie te onderwerpen. Deze snel draaiende as brengt het vermogen van de motor over op de voor- of achteras en de wielen. Als de aandrijfas verbogen is, kan dat tot ernstige trillingen leiden.
Ook een versleten homokineet valt in deze categorie. Als de aandrijfashoezen – de rubberen, accordeon-achtige beschermingen rond de uiteinden van de aandrijfassen – intact zijn, goed vastzitten en er geen smeermiddel uit lekt, is het onwaarschijnlijk dat zij de trillingen veroorzaken. Maar als de hoezen lek zijn, betekent dit dat vuil en water in de gewrichten kunnen komen, waardoor ze heel snel slijten.
Controleer:
- vervormingen wielophanging
- aandrijfashoezen
- homokineet (homokinetische koppelingen)
4 Trillingen tijdens het remmen
Begint uw auto te trillen wanneer u remt? Dan is de kans groot dat u te maken heeft met een of meerdere kromme remschijven voor of remschijven achter. Remschijven kunnen vervormen door zware slijtage of door oververhitting. In plaats van een vlakke schijf treft u dan een kromgetrokken schijf aan. Het resultaat: trillingen tijdens het remmen. Vaak voelt u tijdens het remmen dan ook uw rempedaal trillen.
Bent u zelf heel handig, dan kunt u uw remschijven waarschijnlijk zelf controleren en indien nodig vervangen. Twijfelt u hierover, dan is het altijd een goed idee om uw garage of een andere specialist in te schakelen. Zij zullen uw remschijven of eventueel uw remtrommels voor u aan een inspectie onderwerpen en vervangen.
De andere reden waarom uw auto begint te trillen tijdens het remmen, kan de ophanging zijn. Er kan een kleine speling zitten in de stuurkogels, fusee pennen of in de draagarmrubbers. In dit geval voelt u de trillingen niet alleen in het stuur maar door de hele auto.
Controleer:
- remschijven/remtrommels
- ophanging
- stuurkogels
- fusee pennen
- ophangrubbers
- draagarmrubbers
3 Trillingen door koppelingsproblemen
Wat echter als u de trillingen vooral voelt tijdens het wegrijden? Grote kans dat u in dit geval te maken heeft met een probleem met uw koppeling. Aanslag of vocht op de drukgroep en het vliegwiel kan de oorzaak hiervoor zijn. Lekkend olie of vet op de koppelingsplaat kan eveneens leiden tot een trillend gevoel in het koppelingspedaal.
Rijdt u een diesel? Probeer dan eens met stationair lopende motor, zonder gas te geven, weg te rijden. Precies zo als u dat misschien ook in de file zou doen. Voelt u een trilling in het koppelingspedaal als de koppeling opkomt? Dan kan dat liggen aan een versleten tweemassavliegwiel. De koppeling grijpt dan niet meer soepel. De veren zijn niet sterk genoeg om het tweede deel van het vliegwiel soepel het eerste deel dat op de krukas zit te laten volgen. Het gevolg: u voelt een trilling. Bij ernstige slijtage hoort u bij het uitzetten van de motor vaak ook een ratelend geluid. In dit geval zit er eigenlijk niets anders op dan het vliegwiel te (laten) vervangen.
Controleer:
- vliegwiel/tweemassavliegwiel
- drukgroep
- koppelingsplaat
2 Trillingen door trillende wielen
Vaak voelt u uw auto direct via het stuurwiel trillen. Een eerste schijnbaar logische verklaring lijkt dan een probleem met de uitlijning van de wielen te zijn. Echter auto experts adviseren vaak iets anders.
Als de wielen trillen, zijn ze waarschijnlijk krom of uit balans. Oorzaak hiervoor kan zijn dat u met uw velg een stoeprand heeft geraakt waardoor u de velg heeft beschadigd. Of het lood waarmee uw banden in balans zijn gebracht, is van het wiel losgeraakt.
Als uw stuur vooral bij een bepaalde snelheid begint te trillen, zijn meestal de voorwielen uit balans. U merkt deze trillingen vooral in het stuur omdat uw stuur rechtstreeks verbonden is met de vooras en dus uw voorwielen. In dit geval is het beste advies om een specialist of een uw garage te raadplegen. Uw garage gebruikt precisie-instrumenten om te bepalen of uw wiel meer dan 1 cm uit balans is. Als de velg niet meer gericht kan worden, zit helaas maar een optie erop: de velg of het hele wiel vervangen.
Controleer:
- wielen zitten vast
- wielmoeren goed aangedraaid
- wiellager achter en wiellager voor
- wielen uitgebalanceerd
- as
- kogelgewrichten
In veel gevallen zijn het dus de wielen die op enige manier de boosdoener zijn wanneer uw auto trilt. We kunnen dit echter nog verder inperken: De belangrijkste reden waarom uw auto trilt, zijn namelijk vaak de banden.
1 Bandenproblemen
De banden hebben wij voor het laatst bewaard. Zij zijn namelijk volgens ons reden nr 1 waarom u trillingen waarneemt tijdens het rijden.
Om u hier een volledige lijst met problemen met uw banden te presenteren, zou te ver gaan. Daarom beperken wij ons tot de meest voorkomende problemen waardoor u trillingen in uw auto kunt voelen:
- probleem: uw auto trilt bij bepaalde snelheden
oplossing: vaak helpt het om uw banden uit te laten balanceren - probleem: de rubberen laag van uw banden laat los van de onderliggende laag
oplossing: vervang uw banden - probleem: ongelijke bandenslijtage
oplossing: roteer uw banden (voor naar achter en achter naar voren) - probleem: banden lopen niet rond
oplossing: vervang uw banden
Vergeet ook niet dat een te hoge bandenspanning of extra brede banden invloed kunnen hebben op de stuurbewegingen en het rijgedrag van uw auto. Een te hoge bandenspanning kan leiden tot trillingen. Zomerbanden zijn hiervoor gevoeliger dan winterbanden. Controleer dus of de bandenspanning de voorgeschreven hoogte niet overschrijdt en corrigeer indien nodig.
Soms zijn niet de banden reden voor trillingen maar zijn het de wielen van uw auto (zie punt 2 “Trillende wielen”). En ja, het zou ook wel eens aan de weg kunnen liggen ;-).
Conclusie
Trillingen die u tijdens het autorijden voelt, kunnen zeer uiteenlopende oorzaken hebben. In deze blogpost hebben wij geprobeerd de 6 meest voorkomende oorzaken op een rijtje te zetten:
- trillingen door motorproblemen
- trillingen door een krom getrokken as
- trillen tijdens het remmen
- trillen bij het koppelen
- trillende wielen
- en op nummer 1: trillingen door bandenproblemen
Hou bij het lezen van deze lijst wel goed in gedachten dat deze 6 redenen niet de enige oorzaak kunnen zijn voor trillingen. Twijfelt u over de oorzaak waarom uw auto trilt, adviseren wij u eens een bezoek te brengen aan uw garage of aan de bandenspecialisten. Want bovenstaande redenen maar ook alle andere oorzaken kunnen op den duur niet alleen uw rijplezier beïnvloeden maar ook uw rijveiligheid. Speur daarom altijd de oorzaak van trillingen op en verhelp de problemen.
Op zoek naar auto onderdelen?
OnderdelenZoeker helpt u gratis en vrijblijvend bij het vinden van nieuwe en tweedehands auto onderdelen. Via onderstaande knop kunt u een gratis aanvraag plaaten en krijg binnen enkele minuten reacties van garages, autosloperijen en demontagebedrijven.