Goed werkende auto verlichting is belangrijker dan je van tevoren zou denken. Het gaat niet alleen om jouw zicht op de weg, maar ook om de zichtbaarheid van je auto richting andere mede weggebruikers. Met goed werkende koplampen heeft u zelf een beter zicht in de donkere avonden of slecht verlichte wegen. Goede autolampen zijn daarom belangrijke auto onderdelen als het gaat om je eigen veiligheid.
Om voldoende zichtbaar te blijven is het belangrijk dat je regelmatig je verlichting controleert. Het is in eerste instantie goed te weten over welke verlichting een auto beschikt.
Soorten verlichting op een auto
Een auto beschikt over verschillende soorten voor- en achterverlichting. De koplampen en achterlichten regelmatig controleren is daarbij enorm belangrijk om veilig de weg op te kunnen gaan. Al deze soorten verlichting moet gecontroleerd worden of ze juist werken of niet.
De auto bestaat uit verschillende verlichtingstypes. Dit zijn:
- Dimlicht
- Stadslicht
- Grootlicht
- Mistlicht
- Dagrijverlichting
- Kentekenverlichting
- Remlichten
- Knipperlichten
- Gevarenlichten
Hoe controleer ik mijn auto verlichting?
Aan de hand van twee simpele stappen kunt u kijken of de verlichting van de auto goed werkt. Om dit te kunnen controleren heeft u wel een tweede persoon nodig die met je mee kan kijken.
Als eerste moet je de auto starten zonder verlichting aan te zetten. Daarna kunt u stap-voor-stap alle verlichting inschakelen om te kijken of ze werken. Het is hierbij van belang dat de linker en rechter lamp evenveel verlichting geven.
Hoelang is de levensduur van mijn koplampen?
Er zit een verschil in het type lamp wat je auto gebruikt. H7 halogeen autolampen hebben een levensduur van ongeveer maximaal 450 uur. Als je dus ongeveer 1,5 uur per dag je lampen aan hebt, gaan ze 1 jaar mee.
LED-lampen hebben een langere levensduur ten opzichte van halogeen lampen. Gemiddeld kan een led-lamp 50.000 uur branden. Dus als er problemen zijn met je led-verlichting, komt het meestal door een probleem met de bedrading.
Xenon is de beste verlichting om te gebruiken. Heb je een Xenon ombouwset, dan kan het liggen aan de ballast. Een ballast zorgt ervoor dat de lampen van je auto snel aan gaan. Daarnaast zorgt een ballast voor controle over de aanvoering van de stroom naar de koplampen, zodat de levensduur optimaal benut wordt.
Hoe vervang ik zelf mijn koplampen?
Werkt een van de genoemde autolampen niet goed? Dan is het tijd voor vervanging. Bij het vervangen van autolampen is het allereerst goed te weten welke maat koplamp je hebt. Er bestaan twee maten koplampen: een H4 en H7 lamp. Wanneer je niet precies weet welke maten je autolampen hebben, dan staat dit aangegeven in het instructieboekje van je auto.
Koplampen kunnen maar op een bepaalde manier gemonteerd worden. Het is belangrijk dat je hierbij niet het glazen gedeelte aanraakt. Wanneer hier vetvlekken op ontstaan kan dit in het glas branden, waardoor de lichtopbrengst en dus ook de levensduur kleiner wordt.
In het instructieboekje van je auto staat aangegeven hoe je je koplampen moet vervangen. Doe het goed volgens het boekje, want verkeerd gemonteerde koplampen bieden niet alleen slecht zicht, maar zorgen ook voor gevaar richting de medeweggebruikers.
Vervang de lampen ook alleen wanneer je auto al een tijdje heeft stilgestaan. Autolampen die onlangs nog hebben gebrand kunnen namelijk vrij heet aanvoelen!
Wat kost het vervangen van een koplamp?
Het vervangen van een halogeen, xenon of led verlichting is afhankelijk van het type auto dat je hebt, bijvoorbeeld Audi, BMW, Volvo, Mercedes, Renault, Toyota of Nissan. Gemiddeld kost een halogeen setje koplampen 30 euro. Bij Xenon en LED is dit gemiddeld 100 euro. Het vervangen van de autolampen gaat altijd per twee stuks, om de veiligheid te garanderen.