Selecteer een pagina

Om een caravan te kunnen vervoeren heb je een trekhaak nodig. Het klinkt simpel, maar een trekhaak dient aan strenge veiligheidseisen te voldoen. Dat is ook logisch. Je moet er niet aan denken dat je caravan op de snelweg los schiet en er ongelukken gebeuren. Om goed voorbereid op pad te gaan vertellen wij wat meer over welke soorten trekhaken er zijn, aan welke eisen een trekhaak moet voldoen en andere facetten die belangrijk zijn.

Wanneer heb ik een trekhaak nodig?

Je hebt een trekhaak nodig als je iets met je auto wilt vervoeren. Dit kan voor voortbrengen van een caravan zijn, een vouwwagen of wanneer je fietsen wilt vervoeren met een fietsendrager. Daarnaast is een trekhaak ook noodzakelijk als je grof vuil wilt wegbrengen met een aanhanger, een boot van een opslagruimte naar het water wilt brengen of als je met een paardentrailer naar een wedstrijd gaat.

Moet ik een speciaal rijbewijs hebben voor het vervoeren van een caravan?

Wanneer je met een caravan, vouwwagen, trailer of aanhangwagen de weg op gaat heb je in sommige gevallen een speciaal rijbewijs nodig. Het gaat dan om een B+ of BE rijbewijs. Met een normaal rijbewijs voor de auto heb je alleen een B rijbewijs. Vroeger kreeg je een B+ of BE rijbewijs tegelijk met je reguliere rijbewijs, maar tegenwoordig moet je daar speciale rijlessen voor volgen.

Wanneer heb ik een speciaal rijbewijs nodig?

Met een reguliere B rijbewijs ben je bevoegd om een caravan, aanhanger, trailer of vouwwagen tot maximaal 750 kilo te vervoeren. Dit is dan het totale gewicht, dus leeg gewicht + laadgewicht. Kom je daarboven? Dan heb je een speciaal B+ of BE rijbewijs nodig. Het gemiddelde gewicht van een caravan is doorgaans 900 kilo.

Verschil B+ en BE rijbewijs

Het verschil tussen een B+ en een BE rijbewijs is het toegestane gewicht dat je mag vervoeren. Met een B+ rijbewijs ben je bevoegd om een caravan tot 4.250 kilo te vervoeren. Let er wel op dat dit het gewicht van de auto en het totale gewicht van de caravan samen is. 

Met een BE rijbewijs ben je bevoegd om een caravan, aanhangwagen of trailer tot 3.500 kilo te vervoeren. Het gaat dan alleen om het totale gewicht van hetgeen dat je vervoert.

Welke soorten trekhaken zijn er?

Voor de meeste mensen is een trekhaak een trekhaak, maar er zijn verschillende soorten trekhaken. Zo heb je afneembare trekhaken, trekhaken die wegdraaibaar zijn en vaste trekhaken. Welke trekhaak is het beste voor jouw situatie?

Om te achterhalen welke soort trekhaak voor jou het best is moet je jezelf afvragen hoe vaak je de trekhaak zult gebruiken. Wanneer je regelmatig een trekhaak nodig hebt kan je het beste kiezen voor een vaste trekhaak. Ga je af en toe met een caravan of aanhangwagen op pad, dan kan je het beste voor een afneembare of wegdraaiende trekhaak kiezen.

Vaste trekhaak

Een vaste trekhaak is een trekhaak die vast is gemonteerd aan de auto. Je hebt dan dus altijd een trekhaak aan je auto zitten. Voor mensen die vaak met een caravan, paardentrailer of aanhangwagen op pad zijn is een vaste trekhaak een verstandige keuze.

Wanneer je een vaste trekhaak hebt kan je deze niet zomaar verwijderen. De trekhaak is namelijk vastgelast aan het systeem en steekt altijd uit. 

Afneembare trekhaak

Een afneembare trekhaak is een trekhaak die je los kan maken op momenten dat je hem niet gebruikt. Dit is vooral interessant voor mensen die sporadisch een trekhaak nodig hebben. Met een handig bevestigingssysteem monteer je de trekhaak eenvoudig op de auto. De kenteken blijft zichtbaar en de parkeersensoren blijven werken.

Wegdraaiende trekhaak

Een wegdraaiende trekhaak is een prima keuze voor mensen die niet heel vaak, maar ook niet sporadisch een trekhaak nodig hebben. De wegdraaiende trekhaak bevestig je aan de onderkant van de auto en die blijft daar in principe zitten. Op momenten dat je de trekhaak nodig hebt klap je hem open en wanneer je de trekhaak niet nodig hebt klap je hem weer dicht.

Waar moet ik met een caravan trekhaak verder op letten?

Voordat je de weg op kan of gaat zijn er een aantal dingen die je vooraf moet hebben geregeld of waar je op moet letten. 

Wet en regelgeving

Wanneer je een trekhaak op je auto hebt gemonteerd en je bent van plan om met een caravan of aanhangwagen op pad te gaan dan dien je te houden aan een aantal wetten en regels. 

APK-keuring

Wanneer je een auto hebt met een trekhaak dan wordt deze ook bekeken tijdens de APK keuring. Er wordt dan onder andere gekeken of de kogel van de trekhaak niet versleten is of dat de vergrendeling van een afneembare trekhaak wel goed werkt. 

Keuring van de trekhaak

Op een trekhaak zit doorgaans een typeplaatje met een typekeuring. Wanneer dit plaatje niet op de trekhaak te vinden is mag je geen caravan of aanhanger vervoeren die zwaarder weegt dan 750 kilo.

Richtingaanwijzer

Een aanhanger, trailer of caravan dient ook richtingaanwijzers te hebben. Zijn deze kapot? Laat ze dan snel repareren. Ga je zonder richtingaanwijzers de weg op dan riskeer je naast een boete ook voor gevaarlijke momenten.

Kentekenplaat

Het is niet toegestaan dat een trekhaak de kentekenplaat afdekt. Deze dient altijd zichtbaar te zijn. 

Kabelset

Een caravan of aanhanger moet ook verlicht zijn. Voor de toevoer van stroom van je eigen auto naar de caravan of aanhanger gebruik je een trekhaak kabelset. Er zijn 2 soorten aansluiten: de 7 polige stekker en de 13 polige stekker. Voor een fietsendrager gebruik je een 7 polige stekker. Wanneer je grotere dingen gaat vervoeren, zoals een caravan, gebruik je een 13 polige stekker. Naast dat de verlichting stroom krijgt, zorgt een 13 polige stekker ook voor stroom naar bijvoorbeeld de koelkast in de caravan.

Kogeldruk

Wanneer je een caravan of aanhangwagen vervoert wordt er enorm veel druk uitgeoefend op de kogel van de trekhaak. Dit noemt men de kogeldruk. De druk mag niet meer zijn dan dat de trekhaak aankan. Fabrikanten geven aan wat de maximale druk mag zijn. Voor zwaar vervoer kan je overwegen om een trillingsdemper op de trekhaak te gebruiken. Weet je niet wat de maximale kogeldruk mag zijn? Zoek op het internet naar de maximale kogeldruk in combinatie met het merk en type van je trekhaak. Bij een vaste trekhaak kan je deze informatie ook via merk en type auto achterhalen.

Losbreekremkabel

Heb je een caravan met een oplooprem? Dan is een losbreekremkabel verplicht. Een losbreekremkabel zorgt ervoor dat indien de caravan loskomt deze afremt. Controleer daarom altijd goed of de remkabel nog in goede staat is.

Kan ik een trekhaak voor mijn caravan zelf monteren? En is dat ook toegestaan?

Het is mogelijk om een trekhaak zelf te monteren en het is ook toegestaan. Je hebt dan wel het juiste gereedschap en kunde nodig. 

Gereedschap

Voor het monteren van een trekhaak is het handig dat je genoeg ruimte onder de auto hebt. Hiervoor kan je een krik, as steun en brug gebruiken. Zo kan je makkelijk bij de montageplek komen. Omdat je de achterbumper moet demonteren is het handig om een busje smeer olie zoals WD40 bij de hand te hebben. Waarschijnlijk zit je bumper vrij vast en wanneer je gaat lopen rukken kan deze beschadigd raken. Om de bumper soepel te kunnen demonteren kan je een beetje spuiten met WD40. Daarnaast is het handig om steeksleutels en een ratel paraat te hebben liggen.

Trekhaak monteren

Allereerst moet je dus de achterbumper los maken. Zorg ervoor dat je dit voorzichtig doet en de bumper bijvoorbeeld niet laat vallen. Om de bumper soepel los te halen kan je bijvoorbeeld WD40 gebruiken. 

Wanneer je de bumper hebt gedemonteerd, moet je de dwarsbalk monteren. Bevestig de dwarsbalk op de punten die wordt aangegeven. Ontbreken deze bevestigingspunten? Dan dien je deze zelf in te boren. Zorg ervoor dat je de bouten in eerste instantie losjes vastmaakt. Hierdoor kan je de dwarsbalk eventueel nog rechtzetten. Voor specifieke details kan je altijd de handleiding die is meegeleverd raadplegen.

Kogelhuls monteren

Het is belangrijk dat je de huls van de trekhaak goed bevestigt tijdens het monteren. Dit zorgt ervoor dat de trekhaak veilig kan worden gebruikt. Voor het plaatsen van de stekkerplaat kan je in de handleiding kijken. Dit kan namelijk per merk en type trekhaak verschillen. 

Voor het plaatsen van de trekhaakkogel is het verstandig om eerst de achterbumper weer vast te maken. Daarnaast moet je de 13 polige of 7 polige stekker aansluiten om te controleren of de elektrische aansluiting goed functioneert. Kijk altijd goed naar de handleiding en de onderdelen die zijn meegeleverd. 

Veiligheid voor alles

Het monteren van een trekhaak kan lastig zijn en veiligheid gaat voor alles. Ben je dus niet helemaal zeker of je de trekhaak goed kunt monteren, laat dit dan door een garage doen. Dan weet je zeker dat je met een gerust hart met de caravan de weg op kan.