Selecteer een pagina

Ruitenwissers nodig? Wat u daarover moet weten

Met één kleine beweging zet u ze in actie. Ze verwijderen regen, sneeuw maar ook ijs en vuil van de voorruit van uw auto. Snel en soepel, vaak zonder dat u erbij stilstaat. Totdat ze op een dag de dienst weigeren of u met een natte of smerige voorruit zonder zicht achterlaten. Op dit moment weet u het zeker: U had uw ruitenwissers al weken geleden moeten vervangen. Ruitenwissers zijn bij voorbaat auto onderdelen die je regelmatig moet vervangen.

Wisserbladen en weersomstandigheden

Ruitenwissers worden vaak niet met het respect behandeld dat ze verdienen. Zij krijgen soms extreme temperaturen te verduren. Van vorst in de wintermaanden tot tropische temperaturen in de zomer. In de periode juni tot en met september krijgen uw ruitenwissers het vaak het zwaarst te verduren. Dat komt vooral door het warme en redelijk droge weer. Daardoor kunnen de rubbers uitdrogen. Tegelijkertijd vragen stuifmeel, boomhars en insecten om hard werk om de ruiten weer schoon te krijgen. Als in de herfstmaanden de kans op regen toeneemt, is het dan ook zeker verstandig om ze eens grondig aan een inspectie te onderwerpen.

1) Hoe kan ik mijn ruitenwissers controleren?

Het beste ziet u tijdens een goede regenbui in de auto of uw ruitenwissers aan vervanging toe zijn. Maar u kunt ze natuurlijk ook testen terwijl uw auto stilstaat.

Controleer op de volgende punten als u stilstaat:

  • poreuze rubbers
  • erg harde (niet flexibele) rubbers
  • scheuren in de rubbers
  • loslatende rubbers
  • vervormde wissers

En op een natte voorruit kunt u op de volgende punten testen:

  • rammelend of piepend geluid tijdens het wissen
  • stuiteren
  • een waas die op uw voorruit achterblijft
  • vegen op de voorruit
  • plekken die helemaal niet meer schoongeveegd worden
  • ruitenwissers die over de voorruit krassen (Niet best! Direct vervangen dus.)

2) Welk wisserblad is het juiste?

Materiaal

Wisserbladen zijn gemaakt van dun, flexibel rubber – materiaal dat eigenlijk helemaal niet zo geschikt is voor wisselende en sterk uiteenlopende weersomstandigheden. Daardoor zijn wisserbladen één van de hardst werkende maar minst duurzame auto onderdelen. Het is een kwestie van tijd voordat ze scheuren en vervormingen vertonen of simpelweg hun flexibiliteit verliezen.

In principe worden er 3 verschillende materialen gebruikt voor de wisserbladen:

  • gewoon rubber
  • rubber met grafiet
  • silicone

Levensduur van wisserbladen

Wisserbladen van gewoon rubber hebben de kortste levensduur. Over het algemeen worden echter rubberbladen met een toevoeging van grafiet gebruikt. Deze moeten het glas tegen vuil beschermen. Ook zorgen ze voor een soepele beweging. Wisserbladen uit silicone gaan het langst mee. Ze bevriezen minder snel bij vorst en sneeuw en houden uw ruiten goed schoon. Dat verschil in kwaliteit en materiaal merkt u wel in de prijs.

Vaak wordt aangeraden om de ruitenwisserbladen alle 12 maanden te vervangen. Dat is natuurlijk afhankelijk van weersomstandigheden maar ook van het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. De gemiddelde levensduur van wisserbladen bedraagt zo’n 150.000 wisbewegingen.

Wilt u de levensduur van uw ruitenwissers verlengen? Zorg dan bijvoorbeeld in de winter ervoor dat ze uit staan als u de auto op contact zet. Wisserbladen die aan de voorruit vastgevroren zijn, kunnen namelijk makkelijk kapot getrokken worden. Ook de zekering of het motortje van uw ruitenwissers kunnen kapot gaan. Eerder hebben wij een artikel geschreven over hoe u vastgevroren ruitenwissers het beste kunt ontdooien.

Soorten

Er zijn 3 soorten wisserbladen in gebruik:

  • gewone wisserbladen
  • wisserbladen met spoiler
  • flatblade wissers

De lengte en vorm van de wisserbladen kunnen tussen verschillende automerken behoorlijk verschillen. Zorg er dus altijd voor dat u de juiste ruitenwisserbladen voor uw auto aanschaft. Stel u koopt ruitenwissers die te kort zijn. Deze zullen uw voorruit niet goed genoeg droog vegen waardoor uw zicht onnodig verminderd wordt.

3) Mijn ruitenwissers vervangen – wanneer en hoe?

Onderdelen

Iedere ruitenwisser bestaat uit een ruitenwissermotor, een ruitenwisserarm en een rubberen strip. Deze rubberen strip heeft een bepaalde vorm en lengte en is versterkt door een plastic strip. Vaak hebben ruitenwisserbladen een slot aan een zijde. De elastische strook van rubber is het werkende deel van de ruitenwisser.

Sommige ruitenwissers zijn ook voorzien van een slijtage-indicator. Daarmee kunt u de slijtage van de wisserbladen zelf controleren.

Wanneer moet ik mijn ruitenwissers vervangen?

Hebben uw ruitenwissers een slijtage-indicator? Dan is het makkelijk te zien wanneer ze vervangen moeten worden. Heeft u ruitenwissers zonder slijtage-indicator dan is bij regen goed te horen en te zien of ze aan vervanging toe zijn.

Vaak begint het ermee dat ze strepen trekken of op bepaalde stukken het water helemaal niet meer van de voorruit vegen. Soms blijft er ook een waas op uw voorruit zitten. Ook piepen, stuiteren of rammelen is een teken dat de maximale levensduur van uw ruitenwissers bereikt is.

Het geluid kan natuurlijk ook ontstaan als de voorruit te droog is. Maar bij een flinke regenbui zouden ruitenwissers geen piepend of rammelend geluid mogen maken. Doen ze dat wel onderneem dan direct actie en vervang uw ruitenwissers. Anders kunnen de rubbers beschadigen of zelfs loslaten. Gevolg: een beschadigde voorruit als het metaal of plastic van de wisserarm over uw voorruit krast.

Let ook op scheuren in de wisserbladen. Ook in dit geval moeten uw ruitenwissers direct vervangen worden.

Hoe vervang ik de ruitenwissers?

Ruitenwissers kunt u makkelijk zelf vervangen mits u de juiste wissers voor uw auto heeft aangeschaft. Deze kunnen namelijk nogal verschillen in lengte en de manier waarop zij bevestigd worden. Volg de handleiding die eigenlijk altijd standaard wordt meegeleverd. Of bekijk een instructievideo op internet. Wilt u er geen tijd voor vrij maken en durft u het toch niet aan, vraag dan gerust naar bij uw garage. Zij helpen u vast graag verder.

Wat moet ik precies vervangen?

Als u uw ruitenwissers zelf wilt vervangen, hoeft u gelukkig vaak niet de hele installatie te vervangen. Verweg de meeste wissers bieden de mogelijkheid om alleen de wisserbladen te vervangen. Controleer altijd wel goed dat de wisserarm niet verbogen is. Mocht de arm krom getrokken of beschadigd zijn, zal ook deze moeten worden vervangen. Dit voorkomt verdere problemen.

Er zijn twee manieren waarop uw wisserbladen bevestigd kunnen zijn:

  • De rubberen strook is in een metalen houder geplaatst en wordt met een haakverbinding aan de ruitenwisserarm bevestigd.
  • Het wisserblad wordt zijdelings verbonden met de wisserarm.

Het is belangrijk om de juiste bevestiging voor uw auto te kiezen. Of voor de passende adapter te zorgen. Deze kan eventueel ook van uw oude ruitenwissers overgeplaatst worden.

4) Kan ik niet op mijn ruitenwissers besparen?

Besparen op ruitenwissers kan u duur komen te staan. Wist u dat de boete voor “ondeugdelijke ruitenwissers” zoals dat zo mooi heet zich momenteel beloopt op € 140? De boete voor slecht zicht door uw voorruit door regen, sneeuw of ijs kan zelfs oplopen tot € 360. Het loont dus zeker om voor goed zicht te zorgen. Zeker als u in uw achterhoofd houdt dat uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) gebleken is dat u bij regen 2x zo veel kans op een verkeersongeluk heeft als bij droog weer.

Conclusie

Ruitenwissers vervangen is geen grote kunst. En met de juiste wissers heeft u ze zo vervangen. Zorg er wel voor dat u er op tijd bij bent. Goed zicht is namelijk simpelweg onbetaalbaar. Een set nieuwe wisserbladen daarentegen kost u hooguit een paar tientjes. Dus niet onnodig lang doorrijden met slecht werkende ruitenwissers maar direct vervangen.